Rita

Błotniak Stawowy 

 waga - 680 gram (łowcza 610g)

rozpiętość skrzydeł  - 137cm

 

 

 

 

 

 

(Circus aeruginosus) - duży ptak drapieżny z rodziny jastrzębiowatych, zamieszkujący Europę poza Półwyspem Skandynawskim, środkową i wschodnią Azję oraz Australię i południową Afrykę. Populacja europejska zimuje w Afryce, a częściowo również na europejskich wybrzeżach Morza Śródziemnego.

Cechy gatunku:

Wyraźny dymorfizm płciowy. Samica nieco większa od samca, ciemnobrązowa o jasnożółtej głowie. Samiec ma popielatoszare skrzydła i ogon. Nogi żółte, wokół oczu wyraźna szlara. Młode przypominają samicę, jednak ich głowa jest ciemna, jedynie z małą żółtą plamką na potylicy. Do Polski przylatuje wiosną i tu gniazduje oraz wyprowadza lęgi. Odlatuje z kraju w końcu sierpnia z powodu coraz mniejszej dostępności jego głównego pożywienia. 

Wymiary średnie:

dł. ciała ok. 50 cm
rozpiętość skrzydeł ok. 140 cm
waga ok. 500 - 700 g

Biotop:

Pola uprawne, łąki, bagna. Unika lasów. Unika ludzi.

Gniazdo:

W gęstych trzcinach, czasami w wysokim zbożu.

Jaja:

Wyprowadza jeden lęg w roku, składając w maju lub czerwcu 3 do 6 jaj.

Wysiadywanie: 

Jaja wysiadywane są przez okres 35 dni wyłącznie przez samicę. Pisklęta opuszczają gniazdo po około 35 dniach.

Pożywienie:

                    Jaja i pisklęta innych ptaków, ryby, żaby  oraz inne drobne kręgowce.           

Polowanie:

Ptak po wypatrzeniu zdobyczy nie atakuje bezpośrednio z powietrza jak inne jastrzębiowate (bądź czyni to bardzo rzadko) ale ląduje tuż przy zdobyczy i atakuje ją na ziemi swoimi  bardzo silnymi i długimi nogami. Dorosłe samice czasem polują nawet na dzikie kaczki.

Jej historia:

    Ritę przyniesiono do mnie 14 sierpnia - ptak był jeszcze w puchu. Bardzo dziwne, że o tej porze roku nie latał jeszcze, był pewnie z bardzo późnego lub powtórzonego lęgu. Rodzice odlecieli zostawiając go samego. Na początku ptak był bardzo nieufny i podejrzliwy, choć z przyjmowaniem pokarmu nie było najmniejszych problemów. Zajadał ogromne porcje kurzych serc, wątróbek i wołowiny. Obecnie zjada 3-4 jednodniowe kurczaki dziennie. Waży już 680 gram i wszystkie pióra są wykształcone i "suche". Ptak bardzo dobrze zaaklimatyzował się  na podwórku wśród bażantów i innych ptaków, ale niestety w związku ze zbliżającą się zimą zmuszony byłem wybudować mu osłoniętą i zadaszoną wolierę, Niestety na wolności nie przeżyłby zimy i  dopiero wiosną  jak tylko inne błotniaki wrócą do kraju zostanie wypuszczony na wolność. Przetrzymywanie jakichkolwiek ptaków drapieżnych w naszym kraju jest niedopuszczalne, ale podejście lokalnych władz  ignorujące moje zapytania zmusiło mnie do złamania prawa i uratowania życia tej pięknej samicy Błotniaka stawowego. 

e-mail

copyright by ZaP  - wszelkie prawa do tekstu oraz zdjęć ZASTRZEŻONE